Kucharz na statku – ciekawa alternatywa

Pragniesz równocześnie zarabiać i zwiedzać świat? Masz wykształcenie gastronomiczne? Cóż, jeżeli odpowiedź na oba pytania brzmi „tak” praca morze jest dokładnie tym czego ci potrzeba. Decydując się na podjęcie takiego wyzwania, masz gwarantowane po pierwsze atrakcyjne zarobki, po drugie pokrywane przez armatora:

  • ubezpieczenie,
  • wyżywienie,
  • zakwaterowanie
  • przelot do miejsca pracy.
Warunki pracy na statku zdecydowanie odbiegają od tych, z jakimi ma się do czynienia na lądzie

Autor zdjęcia: NicoleAbalde

Po trzecie praca morze to praca w międzynarodowym zespole oraz niepowtarzalna możliwość rozwoju zawodowego.

Praca na statku w roli kucharza to przede wszystkim przygotowywanie posiłków. To także czynności związane z utrzymywaniem nieustannego porządku oraz higieny w miejscu pracy. To także podyktowana potrzebą chwili, pomoc w innych strefach kuchni. W gestii kucharza leży również zamawianie zaopatrzenia.

Osoba zainteresowana objęciem stanowiska kucharza na statku musi jednak, oprócz stosownego wykształcenia i (minimum dwuletniego) doświadczenia na przykład w branży hotelarskiej czy restauracyjnej, powinna w stopniu dobrym znać co najmniej jeden język obcy (język angielski to oczywiście absolutna podstawa) oraz powinna posiadać umiejętność zespołowej pracy. Oczywiście praca na statku wymaga również sporej odporności na stres, umiejętność wykonywania swoich czynności zawodowych pod presją w długim okresie czasu. Należy również móc wykazać się elastycznością w podchodzeniu do swoich obowiązków zawodowych.

Czy praca na morzu jest dla każdego? Na pewno nie. To wymagające środowisko, a warunki samej pracy zdecydowanie odbiegają od tych, z jakimi ma się do czynienia na lądzie. Jednak z drugiej strony praca morze to niebanalny sposób na zarabianie pieniędzy przy równoczesnym zwiedzaniu świata. Dlaczego by wiec nie spróbować?